Ποιά είναι η κατάλληλη σειρά και στιγμή;

Ξεκινώντας θέλω να τονίσω ότι, ανεξαρτήτως από το σε ποια φάση δίνει κανείς τα USMLE η πιο λογική σειρά είναι Step 1->Step 2 CK->Step 2 CS. Εαν κάποιος είναι κοντά στο πτυχίο και ξεκινάει να ασχολείται μπορεί να βρει λογικό το να δώσει πρώτα το CK μιας και του είναι πιο πρόσφατες οι κλινικές γνώσεις αλλά η αλήθεια είναι πως οι γνώσεις του step 1 είναι απαραίτητες και θα πρέπει να ανατρέξει σε αυτές ούτως ή άλλως. Η πεπατημένη γενικώς είναι αυτή που αναφέρεται στην αρχή. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι όποιος το κάνει διαφορετικά θα αποτύχει.

Γενικά μπορώ να οργανώσω τον Έλληνα υποψήφιο σε 3 βασικές κατηγορίες (πρωτοετής-δευτεροετής-τριτοετής/προπτυχιακός/μετά το πτυχίο).

Πρωτοετής-Δευτεροετής-Τριτοετής: Όσοι βρίσκονται στα πρώτα έτη της σχολής έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τις εξετάσεις με παρόμοιο τρόπο με τους φοιτητές στα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουν παρθεί οι ανάλογες αποφάσεις νωρίς. Ο φοιτητής θα πρέπει να προμηθευτεί από την αρχή αγγλικά βιβλία κατά προτίμηση αυτά που χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι φοιτητές και να ξεκινήσει το διάβασμα του από εκεί. Δεν αναφέρομαι στα βιβλία που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία για τα USMLE αλλά για reference textbooks (τα αντίστοιχα αυτών που μας δίνουν στη σχολή αλλά στα αγγλικά). Ολοκληρώνοντας το διάβασμα αυτών των βιβλίων παράλληλα με τα μαθήματα στη σχολή στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινάει η επανάληψη στο αντίστοιχο μάθημα από τα review books και προς το τέλος του 3ου ή 4ου έτους θα πρέπει να θυσιαστούν 2-4 μήνες (είτε από διακοπές είτε από εξάμηνο) όπου θα γίνει εντατική επανάληψη από τα USMLE υλικά μόνο ώστε το τέλος αυτού του διαστήματος να δοθεί πρώτο στεπ.

Προπτυχιακός (τελευταία έτη): Όσοι βρίσκονται στα τελευταία έτη τις σχολής και ασχολούνται πλέον με κλινικά μαθήματα είναι αρκετά δύσκολο να αφοσιωθούν σε full time διάβασμα για το πρώτο στεπ. Αυτό που μπορούν να κάνουν σε αυτό το στάδιο είναι να προμηθευτούν τα review books και να ξεκινήσουν διάβασμα από εκεί (φυσικά επειδή πιθανόν να υπάρχουν ανεπάρκειες σε ορισμένα θέματα θα πρέπει να ανατρέχουν σε reference textbooks για να κατανοήσουν κάτι καλύτερα). Στόχος είναι μέχρι το πτυχίο να έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία (αφιερώνοντας 2-4 μήνες πριν την ημερομηνία της εξέτασης σε full time διάβασμα) είτε λίγο πριν είτε αμέσως μετά το πτυχίο. Για παράδειγμα ένας που αποφασίζει στο 5ο έτος να ξεκινήσει προετοιμασία θα πρέπει να διατηρεί μια καθημερινή ενασχόληση 2-3 ωρών (τα Σαββατοκύριακα περισσότερο) με την προετοιμασία και μόλις πάρει πτυχίο τους αμέσως 2-4 επόμενους μήνες να κάνει full time προετοιμασία και να δώσει ο πρώτο στεπ.

Μετά το πτυχίο: Όσοι είναι μετά το πτυχίο ρυθμίζουν οι ίδιοι το πρόγραμμα της προετοιμασίας τους ανάλογα με τι ασχολούνται. Στόχος είναι να γίνει ένα διάβασμα εφ' όλης της ύλης (full time ή part time) και μετά να αφιερωθούν 2-4 μήνες full time πριν την ημερομηνία της εξέτασης του πρώτου στεπ.

Σημαντικό είναι ο οποιοσδήποτε ξεκινάει την προετοιμασία να έχει πάρει οριστικές αποφάσεις και να είναι έτοιμος να θυσιάσει πολύ χρόνο του (πολλές φορές εις βάρος της ξεκούρασης. διασκέδασης ή ακόμα και στα της σχολής του) σε αυτήν την πορεία.

Επίσης οποιοσδήποτε μπαίνει στη διαδικασία της προετοιμασίας πρέπει να έχει στόχο να πιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο score γίνεται και όχι να το βλέπει σαν κάτι που απλά έχει σκοπό να περάσει για εμπλουτίσει το βιογραφικό του (αλλιώς ο κόπος και το χρήμα που απαιτείται δεν αξίζει).

12 comments:

  1. Είμαι πρωτοετής και έχω πάρει ήδη την απόφαση για ειδικότητα στην Αμερική! Πού μπορώ να βρω ποια είναι τα reference textbooks που χρησιμοποιούν οι φοιτητές των ιατρικών σχολών της Αμερικής;
    ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ReplyDelete
  2. Δεν έχουν κοινά βιβλία σε όλες τις σχολές παρ'όλα αυτά υπάρχουν κάποια πιο "famous" τα οποία όμως δεν τα αγοράζουν αλλά τους τα παρέχουν οι βιβλιοθήκες τους. Οι φοιτητές εκεί συνήθως αγοράζουν αυτά που απαιτούνται για την προετοιμασία των USMLE. Ως 1ετής θα σου πρότεινα να πάρεις μια καλή ανατομία (Gray's anatomy for students, ή Moore's clinically oriented anatomy), φαρμακολογία το κλασικό Lippincot's pharmacology, παθολογική ανατομική του Underwood. Και πάλι όμως θα σου συνιστούσα να μη δώσεις λεφτά και σε refernce textbooks (τα άλλα θα σου κοστίσουν αρκετά ούτως ή άλλως)

    ReplyDelete
  3. Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την τόσο άμεση απάντηση!
    Aπ' οτι έχω δει τα βασικά αντικείμενα εξέτασης στο step 1 είναι τα εξής:
    Anatomy,
    Physiology,
    Biochemistry,
    Pharmacology,
    Pathology,
    Microbiology,
    Behavioral sciences,

    Interdisciplinary topics, such as nutrition, genetics, and aging.
    Για τα βασικά reference textbooks, η ανατομία του gray είναι αυτή που δίνεται στο 2ο έτος της αθήνας κ η φαρμακολογία σε επόμενο σε ελληνική έκδοση βέβαια;
    Δηλαδή αυτό που μου προτείνεις είναι να προμηθευτώ τα review books για κάθε ένα από τα αντικείμενα παραπάνω; Αυτά υπάρχουν στα ιατρικά βιβλιοπωλεία ή μόνο μέσω internet?
    Τέλος, καλό θα είναι από πρώτο έτος να διαβάζω ανατομία, φυσιολογία κτλ ή να ακολουθώ τη ροή της σχολής και να εμβαθύνω στα αντίστοιχα εξάμηνα διδασκαλίας και με review books?
    Συγγνώμη για τον καταιγισμό των ερωτήσεων και πάλι ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!!!

    ReplyDelete
  4. Ναι αυτά που δίνουν στις σχολές εδώ είναι γενικά αυτά που κυκλοφορούν παγκοσμίως και γιαυτό δεν έχει νόημα να τα ξαναγοράζεις στα αγγλικά. Συμφωνώ ότι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις τα review books και να τα διαβάζεις παράλληλα με τη σχολή και τελειώνοντας το 3ο έτος να κάτσεις το καλοκαίρι να κάνεις μια τελευταία επανάληψη να πάρεις και τις ερωτήσεις του kaplan και να δώσεις το πρώτο step. Και να το μετανιώσεις για Αμερική αργότερα, αυτό θα είναι ένα πολυ καλό προσόν που θα έχεις... Γενικά τα review books μέσω internet τα βρίσκεις (σπάνια σε ελληνικά βιβλιοπωλεία).

    ReplyDelete
  5. Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ! Αυτό που μου πρότεινες θα προσπαθήσω να κάνω!

    ReplyDelete
  6. Γεια σου συμφοιτητή, είμαι 2ο έτος και πήρα απόφαση να το προχωρήσω. Δεν έχω κάνει καθόλου προετοιμασία αλλά έχω αρκετά καλές γνώσεις με βάση τη ροή της σχολής μου και είμαι διατεθειμένος να αφιερώσω χρόνο.
    Είμαι λίγο μπερδεμένος με την όλη διαδικασία. Δίνεις step 1, 2 CK, CS, 3 τι διαφορά έχουν τα 2? Τι ακριβώς μου προσφέρει η επιτυχία στο καθένα. Τι δυνατότητες μου ανοίγει; Δηλαδή, θα μπορούσα να κάνω αίτηση ακόμα και στα καλύτερα νοσοκομεία; Οποιαδήποτε βοήθεια θα την εκτιμούσα πάρα πολύ. Σε ευχαριστώ πολύ.

    ReplyDelete
  7. Η διαδικασία είναι ως εξής: για να κάνεις ειδικότητα στις ΗΠΑ πρέπει να πιστοποιηθείς από τον ECFMG. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις περάσει τα USMLE step 1, step 2 ck, step 2 cs. Μπορείς να τα δώσεις με οποιαδήποτε σειρά θέλεις. Ο μόνος περιορισμός είναι να τα περάσεις όλα 7 χρόνια από τη στιγμή που θα περάσεις το πρώτο που θα δώσεις. Εφόσον πιστοποιηθείς από τον ECFMG τότε μπορείς να κάνεις αίτηση για ειδικότητα σε οποιαδήποτε θέση στις ΗΠΑ.

    ReplyDelete
  8. Καλησπέρα,
    θα ήθελα να ρωτήσω τι θα μπορούσε να μετρήσει ως υπέρ για το βιογραφικό μου, π.χ. κάποιο μεταπτυχιακό ή καποια ερευνητική εργασία κατά τη διάρκεια των σπουδών. Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το μεταπτυχιακό δεν θα έλεγα ότι θα παίξει κάποιο ρόλο (ίσως αν το κάνεις σε US πανεπιστήμιο να έχει κάποιο impact). Η συμμετοχή σε έρευνα και σε δημοσιεύσεις προσμετράται παντού (εκτός από την Ελλάδα). Μπορεί να σε βοηθήσει στο να σε δεχτούν αρχικά σε ένα ερευνητικό πόστο και από εκεί να πάρεις κάποιο letter of recommendation που μπορεί να σου ανοίξει πόρτες για ειδικότητα.

      Delete
  9. Καλησπερα.Μπαινω τωρα στο 2ο ετος και θα ηθελα σιγα σιγα να αρχισω.
    Ποτε θεωρεις οτι ειναι η καταλληλη στιγμη να το δωσω;Επισης τωρα πως μπορω να αρχισω να προετοιμαζομαι να διαβαζω παραλληλα με την σχολη τα review books(και αν ναι ποια προτεινεις; )
    Ευχαριστω πολυ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον δικο σου προγραμματισμό. Θα πρεπει να αφιερώσεις τουλαχιστον ένα 3μηνο πριν τις εξετάσεις για την προετοιμασία και πιο πριν μπορεις να το συγχρονίσεις με τα άλλα σου μαθήματα. Αυτό σημαίνει πως μπορεις να διαβάζεις παράλληλη όλη το χρονιά και να αφιερώσεις το καλοκαίρι και το Σεπτέμβρη πριν την εξέταση. Όσον αφορά τα βιβλια, δες τα άλλα topic της σελίδας.

      Delete
  10. Καλησπέρα! Είμαι 5ετης φοιτήτρια και επιθυμώ να ξεκινήσω προετοιμασία για ειδικότητα στην Αμερική. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να με βοηθήσει στην καθοδήγηση με ιδιαίτερα μαθήματα;

    ReplyDelete