Review books για τη σχολή

Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με την προετοιμασία για τα step των USMLE. Αποφάσισα κατα τη διάρκεια της κλινικής άσκησης στην παθολογία και την χειρουργική να χρησιμοποιήσω review books για να δω κατά πόσο είναι επαρκή σε σχέση με τα βιβλία που δίνονται από τη σχολή μας τα οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερα σε όγκο.

Κλινική άσκηση παθολογίας:
Χρησιμοποίησα το Step Up to Medicine το οποίο για τα Αμερικάνικα δεδομένα θεωρείται υπερπλήρες και λίγοι φοιτητές αποφασίζουν να το διαβάσουν για το Clerkship in Medicine.

Εγώ το χρησιμοποίησα σε συνδυασμό με το Pocket Medicine και στην ουσία ότι έλειπε από το Step Up  το συμπλήρωνα στο κενό στο πλάι. Η συνολική μου εμπειρία ήταν εξαιρετική! Με ένα μήνα εντατικού διαβάσματος κάλυψα όλα (μα όλα) τα κεφάλαια της παθολογίας και μάλιστα και πολλά κενά που είχα από διάφορα αντικείμενα που δεν μας είχαν διδάξει στη σχολή (χαμένα μαθήματα, κακό πρόγραμμα σπουδών, αδιαφορία κλπ). Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο καταλαβαίνει κανείς τι πάει να πεί time-efficient βιβλίο. Πραγματικά σέβεται το χρόνο και την προσπάθεια σου και δεν χάνεσαι σε ανούσιες παραγράφους αλλά τα πάντα είναι to the point και επίσης είναι ιδαίτερα εύκολο στην επανάληψη.
Το αρνητικό της όλης υπόθεσης είναι ότι για όσους δεν έχουν συνηθίσει ή δεν μπορούν να συνηθίσουν το bullet points στυλ του βιβλίου μπορεί να τους κουράσει και ίσως να προτιμούν κάτι πιο περιγραφικό.
Σε σχέση με άλλα βιβλία παθολογίας, όπως Kumar and Clark και Davidsons είναι πολύ πιο σύντομο αλλά και περιεκτικό. Επίσης το Step Up, υστερεί λίγο στις θεραπείες, γιαυτό ο συνδιασμός με το Pocket Medicine είναι σημαντικός.
Το συμπέρασμα μου είναι ότι για όποιον κάνει παθολογία (και ιδιαίτερα βρίσκεται σε φάση της κλινικής άσκησης) να το αγοράσει και να το διαβάσει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Κατά την άποψη μου είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος να διαβάσει κανείς παθολογία.
Οτιδήποτε παραπάνω γνώσεις χρειάζονται, το αμέσως επόμενο βήμα είναι αν έχει κανείς το uptodate (κυκλοφορεί παντού). Βιβλία του τύπου Harrison's κλπ είναι χάσιμο χρόνου για τους φοιτητές καθότι αποτελούν reference textbooks και φυσικά υστερούν του uptodate ενώ το Step Up είναι βιβλίο ταχείας εκμάθησης (το διαβάζεις 2-3 φορές και μετά δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο για της βασικές σου γνώσεις)

Για παρόμοια βιβλία βλέπε την υποενότητα "Medicine" στο άθρο για το Step 2 CK

Κλινική άσκηση χειρουργικής:
Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Τα βιβλία χειρουργικής που κυκλοφορούν είναι απαράδεκτα (επιεικώς). Ακόμα και το Current είναι υπερβολικό για τους φοιτητές και σχεδόν αδύνατο να το διαβάσει κανείς από αρχή μέχρι τέλος. Εγώ χρησιμοποίησα το συνδιασμό  Surgical Recall και First Aid for the Surgery Clerkship. Για να διαβαστούν και τα δύο χρειάζεται maximum ένας μήνας αλλά στην ουσία το ένα είναι επανάληψη του άλλου. Το Recall είναι υπο μορφή ερωτήσεων (οι οποίες είναι πολύ ψαγμένες) και είναι ένα απίθανο βιβλίο ανεξαρτήτως αν υπάρχει ενδιαφέρον για τη χειρουργική ή όχι (προσωπικά εγώ δεν ενδιαφέρομαι). Είναι εντυπωσιακό πως σε πολύ μικρο χρονικό διάστημα και με ελάχιστη προσπάθεια μαθαίνεις τόσα πολλά.


Για παρόμοια βιβλία βλέπε την υποενότητα "Surgery" στο άθρο για το Step 2 CK

Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν μια ομάδα ανθρώπων κάθεται και γράφει ένα βιβλίο για τους φοιτητές το οποίο σέβεται το μηδενικό ελεύθερο τους χρόνο και τα ελάχιστα αποθέματα ενέργειας στο τέλος της ημέρας, όπως είναι συνήθως στα κλινικά έτη των ιατρικών σχολών στις ΗΠΑ. Μακάρι αυτό να γίνει κατανοητό κάποια στιγμή από τους δικούς μας, αδιάφρους, καθηγητές (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

Αν έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο βιβλίο κάντε comment!

4 comments:

  1. Αυτά τα βιβλία από πού τα προμηθεύτηκες ???

    ReplyDelete
  2. Πέρασα φέτος Ιατρική και θέλω να ξεκινήσω να διαβάζω για την εξέταση ταυτόχρονα με τη σχολή. Τα βιβλία στο Amazon Store που προτείνει το site είναι τα πιο πρόσφατα που κυλοφορούν?

    ReplyDelete
  3. Τα links που έχω βάλει είναι ενδεικτικά για να δεις το εξώφυλλο κλπ. Καλο είναι άμα θες να τα παραγγείλεις μέσω του amazon.co.uk που εδράζεται στην ευρώπη και τα μεταφορικά είναι φθηνά έως και δωρεάν. Όταν τα ψάχνεις φρόντισε να βλέπεις το έτος έκδοσης και εαν σου προτείνει το amazon κάποια νεώτερη. Συγχαρητήρια και καλή αρχή!

    ReplyDelete