Βιβλία για USMLE step 1

Η προετοιμασία για το step 1 είναι επίπονη και διαρκής, γιαυτό το λόγο τα βιβλία που θα επιλέξει ο υποψήφιος πρέπει να είναι τα κατάλληλα. Ο καλύτερος τρόπος είναι η αγορά ενός review βιβλίου εφ' όλης της ύλης του πρώτου στεπ και για το κάθε θέμα ένα ευρύτερο (review όμως) βιβλίο το οποίο θα καλύψει τα υπόλοιπα κενά.
Το συχνότερα χρησιμοποιούμενο γενικό-review βιβλίο είναι το first-aid και η τακτική που ακολουθούν πολλοί είναι να συμπληρώνουν πάνω σε αυτό ότι λείπει.
Γενικά υπάρχουν 3 βασικοί τρόποι που μπορεί κανείς να εφοδιαστεί με τα κατάλληλα βιβλία

  1. Να ακολουθήσει τη σειρά Kaplan μαζί με τα υπόλοιπα υλικά που προσφέρει
  2. Να επιλέξει από διάφορα Review books ο ίδιος αυτά που προτιμάει για το κάθε θέμα
  3. Να ακολουθήσει τη σειρά Kaplan και να προμηθευτεί επιπλέον άλλα εκεί που θεωρεί ότι δεν είναι  ικανοποιητικό το αντίστοιχο βιβλίο Kaplan (η πιο δαπανηρή μέθοδος φυσικά)
Πολλοί (ειδικά από Ελλάδα) ακολουθούν την πρώτη μέθοδο εμπιστευόμενοι πλήρως τα Kaplan, προσωπικά εγώ ακολουθώ τη δεύτερη επιλογή. Σημασία έχει τι θα βολέψει τον καθένα καθώς υπάρχουν παραδείγματα πολλών ατόμων που έχει πετύχει ψηλά scores και με τις 3 μεθόδους.


Παραθέτω μια λίστα με τα πιο "φημισμένα" βιβλία προετοιμασίας:




Step 1 Review:


Pathology:

Physiology:


Neuroanatomy:

Histology-Cell Biology:

Behavioral science:

Microbiology:

Immunology:

Pharmacology:

Biochemistry:

Embryology:


Biostatistics:

Genetics:

49 comments:

  1. και πόσο καιρό παίρνει αυτή η προετοιμασία? Επίσης είναι το ίδιο σημαντικά όλα τα μαθήματα για τα USMLE?

    ReplyDelete
  2. Για το πόσο καιρό παίρνει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (βλέπε σχετικό ποστ). Όσον αφορά τα διάφορα θέματα, δεν είναι όλα το ίδιο σημαντικά, κάποια είναι πολύ περισσότερο από κάποια άλλα (high yield). Τα pathology, microbiology, pharmacology είναι τα πιο High yield. Το first aid είναι ένα πολύ καλό βιβλίο το οποίο τονίζει τα πιο high yield θέματα...

    ReplyDelete
  3. ευχαριστώ

    ReplyDelete
  4. Πρέπει να αγοράσει κανείς βιβλίο για κάθε κατηγορία ή φτάνει μόνο ένα βιβλίο όπως το First Aid...Step 1?

    ReplyDelete
  5. Το FA είναι το κεντρικό βιβλίο που χρησιμοποιείς και προσπαθείς να μάθεις πολύ καλά, τα υπόλοιπα είναι επικουρικά για έννοιες που δεν κατάλαβες ή που θες να επεκταθείς σε λογικά πλαίσια. Επί της ουσίας λίγοι ρισκάρουν να δώσουν έχοντας διαβάσει μόνο το FA αλλά και αυτός ο τρόπος είναι εφικτός. Θα μπορούσες να προμηθευτείς μόνο για τις σπουδαίες κατηγορίες τα ειδικότερα βιβλία όπως pathology, biochemistry, microbiology.

    ReplyDelete
  6. Για εμάς τους Έλληνες που δε διδασκόμαστε την ιατρική στα Αγγλικά χρειάζεται να αγοράσουμε και reference books ή αρκούν μόνο τα review books της κάθε κατηγορίας?

    ReplyDelete
  7. Να αγοράσεις τα reference books για τα USMLE δεν έχει κανένα νόημα διότι κοστίζουν και δεν θα τα διαβάσεις.

    ReplyDelete
  8. Είμαι 4ο έτος και σκεφτομαι να δώσω το step 1, πως πιστεύεται πως πρέπει να ξεκινήσω; και πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσω;

    ReplyDelete
  9. Πρέπει να πάρεις απόφαση ότι είτε θα αφήσεις μαθήματα της σχολής είτε διαφορετικά δε γίνεται. Μια λύση αν θες να μη χάσεις από τη σχολή είναι να αφιερώσεις το τρίμηνο του καλοκαιριού για να τελειοποιείσεις το διάβασμα σου και να δώσεις λίγο πριν ξεκινήσει το επόμενο έτος. Γενικά σε πλήρη απασχόληση θέλει περίπου 3-4 μήνες, ενώ με μερική απασχόληση περίπου κανένα χρόνο... Μιλώντας πάντα με τις προσωπικές μου πεποιθήσεις και χωρίς να μπορώ να ξέρω τι είναι καλύτερο για σένα.

    ReplyDelete
  10. Σκέτομαι να χάσω ένα εξάμηνο. Πιστευεις πως με φουλ διαβασμα 7 μηνών μπορω να τα καταφέρω; Από την άποψη πως ξέρω λίγα απο ορολογία αλλα έχω proficiency επίπεδο αγγλικών...

    ReplyDelete
  11. Το επίπεδο των Αγγλικών δεν έχει σημασία (εκτός και αν δεν ξέρεις καθόλου). Η δυσκολία έγγειται στην ορολογία την οποία και θα μάθεις σιγά σιγά. Ναι 7 μήνες φτάνουν με ένα σωστό πρόγραμμα.

    ReplyDelete
  12. Καλησπέρα!
    Κατ αρχάς ήθελα να σε συγχαρώ για τις πολύτιμες συμβουλές σου και τις πληροφορίες. Είμαι φοιτήτρια, 5ο έτος και έχω αρχίσει να διαβάζω τις σημειώσεις του Kaplan για το step 1. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: άκουσα πρόσφατα και προβληματίστηκα επειδή δεν το είχα ξανακούσει, ότι το στεπ 1 πρέπει να το δώσεις προτού αποφοιτήσεις από την σχολή, διαφορετικά υποβαθμίζεται η αξία του. Επίσης, μετράει πόσα χρόνια θα κάνεις για να τελειώσεις την σχολή σου; Αν π.χ. θέλω να κάνω ένα έτος παραπάνω επειδή θέλω να αποφοιτήσω με όσο το δυνατόν καλύτερο βαθμό θα μετρήσει; Γενικά, δεν ξέρω καθόλου ποιες απαιτήσεις έχουν στο νοσοκομείο όπου θα κάνεις την ειδικότητα πέρα από την επιτυχή εξέταση στα steps και όσο περισσότερο το ψάχνω, δεν καταλήγω πουθενά, επειδή επικρατεί μία σύγχυση στα αντίστοιχα φόρουμ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

    ReplyDelete
  13. Όχι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλά οι Αμερικάνοι όταν δίνουν στα στεπς είναι στη σχολή. Γενικά δεν αξίζει να καθυστερήσεις την αποφοίτηση σου για το βαθμό, για κανένα λόγο και ιδιαίτερα για την ειδικότητα στις ΗΠΑ. Εκεί θα μετρήσουν οι εξετάσεις, αν έχεις ερευνητική δραστηριότητα και αν έχεις εμπειρία στο εκεί σύστημα. Μην καθυστερείς τη σχολή σου...

    ReplyDelete
  14. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου..
    Θα το εφαρμόσω
    Καλή συνέχεια σε ό,τι και αν κάνεις

    ReplyDelete
  15. Ο βαθμός πτυχίου μετράει;

    ReplyDelete
  16. Καλησπέρα, Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες που δίνεις.
    Έχω κι εγώ κάποιες απορίες. Ξέρεις αν υπάρχουν ιδιαίτεροι όροι για άτομα που είναι ήδη ειδικοί στην Ελλάδα και θέλουν να κάνουν στις ΗΠΑ περαιτέρω εξειδίκευση; Ξέρεις αν υπάρχουν και μπορεί να διεκδικήσει κανείς θέσεις με περισσότερο ερευνητικό αντικείμενο παρά κλινικό; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ReplyDelete
  17. Καλησπέρα, τέτοιες πληροφορίες δε γνωρίζω επ'ακριβώς. Σίγουρα όσον αφορά την εξέταση USMLE καθεαυτή δεν υπάρχουν ειδικοί όροι. Οι εξετάσεις όμως δεν είναι ισοδύναμη έννοια με την αναγνώριση σου. Το βασικό στις θέσεις είναι αν περιέχουν κλινικό αντικείμενο ή όχι για το κατά πόσο χρειάζονται οι εξετάσεις, το αν υπάρχει και ερευνητικό είναι ανεξάρτητο.

    ReplyDelete
  18. Καλησπέρα! Σε ευχαριστώ και γω με την σειρά μου για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που παρέχεις εδώ. Είμαι στο 3ο έτος και τώρα πάω για το 4ο και σκέφτομαι να αρχίσω να ασχολούμαι με την προετοιμασία για Step 1. Τι πλάνο διαβάσματος μπορώ να ακολουθήσω και πότε θα μπορούσα να είμαι επαρκώς προετοιμασμένος για να δώσω ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ReplyDelete
  19. Μπορείς να βάλεις ένα πλάνω διάρκειας ενός έτους και να αποφασίσεις να αφιερώνεις 2-3 ώρες την ημέρα (πέρα από τις άλλες δραστηριότητες σου) για προετοιμασία. Κάποια ΣΚ μπορείς να τα αφιερώνεις στην επανάληψη. Τον Σεπτέμβρη του 2016 (αποφεύγοντας την τότε εξεταστική) μπορείς να δώσεις, δεδομένου ότι Ιούλη-Αύγουστο-Σεπτέμβρη αφιερώνεις το 100% στην προετοιμασία.

    ReplyDelete
  20. Καλησπερα..μπαινω στο 2ο ετος τωρα και ενδιαφερομαι για ειδικοτητα στις ΗΠΑ. Βλεπω στα παραπανω σχολια πως ειναι ενα εφικτο σεναριο να δωσει κανεις το step 1 στο 4ο ετος. Θελω να σε ρωτησω αν θα μπορουσα να κανω κατι οσον αφορα το step 1 κατα το 2ο και 3ο ετος πχ να παρω καποια συγκεκριμενα βιβλια για να αρχισω να προετοιμαζομαι. Ευχαριστω εκ των προτερων.

    ReplyDelete
  21. Φυσικά και μπορείς, αρκεί να κάνεις προγραμματισμό του χρόνου σου και τους τελευταίους 3 μήνες πριν δώσεις να αφοσιοθείς στο στεπ.

    ReplyDelete
  22. kalispera, ithela ki egw me ti seira mou na rwtisw to exis: pira ptuxio prin apo enamisi xrono opou kai xekinisa kateutheian eidikotita geniki xeirourgiki( exw dilwsei gunaikologia). teleiwsa me arista sti sxoli stin athina,exontas ena kalo thewrtiko upovathro pou omws ek twn pragmatwn upovathmistike en merei enamisi xrono meta, alla prostethike kliniki empeiria . therwreite oti einai efikto ena kalo apotelesma sta usmle twra? ki an nai poso preipou xrono na upologizw, dedomenou oti tha sunexisw se agrotiko ki epomenws tha xanw ta prwina? deuteri erwtisi giati diavazoume diafora, to first aid einai kalutero gia enarxi me simplirwmata apo high yield/kaplan stin ekastote enonita, i sto telos gia epanalispi??euxaristw polu!!!

    ReplyDelete
  23. usmle δίνουν πολλοί σε διάφορες ηλικίες και τα καταφέρνουν. Φυσικά και μπορείς. Το θέμα είναι να τα βάλεις κάτω και να σκεφτείς αν σε συμφέρει να μπεις σε αυτό το χρονοδιάγραμμα τώρα. Στην πράξη ο χρόνος που χρειάζεται ο καθένας εξαρτάται από τον ίδιο ανάλογα και σε πια φάση το κάνει. Μπορεί να σου πάρει 9 μήνες παράλληλα με το αγροτικό αλλά στο τέλος θα πρέπει να αφιερώσεις ένα διάστημα (τουλάχιστον 1 μήνα) εντατικού διαβάσματος. Καλό είναι να έχεις ένα βιβλίο μπούσουλα από την αρχή το οποίο θα έχεις διαβάσει αρκετές φορές μέχρι να δώσεις και το first aid είναι μια καλή περίπτωση.

    ReplyDelete
  24. Είμαι τριτοετής φοιτήτρια ιατρικής και σκέφτομαι να ξεκινήσω προετοιμασία. Κατ' αρχάς έχω να παρατηρήσω ότι το μεγάλο εύρος βιβλίων με τρομάζει. Φοβάμαι πως δε θα κανω τη σωστή επιλογή και αυτό θα έχει αντίκτυπο στο βαθμό μου. Δεδομένου ότι θα γίνει σωστό διάβασμα, έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους τα βιβλία; Αν στηριχτούμε στα review books που παραθέτεις, είμαστε καλυμμένοι, ή πίσω σε σχέση με κάποιον που θα έχει αγοράσει και τα πιο ειδικά βιβλία; Και μία ακόμα ερώτηση: η προετοιμασία είναι καθαρά δική μας ευθύνη; μήπως συνηθίζονται ιδιαίτερα πχ για καλύτερο αποτέλεσμα;

    ReplyDelete
  25. Όλα έχουν να κάνουν με ποιο είναι το γενικότερο επίπεδο σου σε γνώσεις. Αν ξεκινήσεις το first aid και έχεις πάρα πολλά κενά τότε σημαίνει ότι θέλεις και άλλα βοηθήματα. Μπορεί σε κάποια κομμάτια να μην χρειάζεσαι παραπάνω διάβασμα ενώ σε άλλα αρκετά παραπάνω. Οι Αμερικάνοι φοιτητές δεν αγοράζουν όλα αυτά τα βιβλία συνήθως. Είναι όμως το πρόγραμμα σπουδών τους τέτοιο που ταιριάζει με την εξέταση...

    ReplyDelete
  26. Καλησπέρα. Πολύτιμες οι συμβουλές σου. Είμαι ιδιώτης παιδιάτρος και αναρωτιέμαι αν φυσικά γνωρίζεις αν πρεπει κι εγώ να εξεταστώ στα USMLE προκειμένου να εξασφαλίσω θέση εργασίας σε νοσοκομείο. Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές - όπως research fellowship ή κάποια εξειδίκευση σε αμειβόμενης θέση; Πρέπει να αναζητήσω μόνη μου θέση σε καθένα νοσοκομείο ξεχωριστά; Λιγο εχω μπερδευτεί και μου φαίνονται βουνό...TOEFL χρειάζεται;;;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα, δεν είμαι ο κατάλληλος για να σου απαντήσω γενικά για να ασκήσει κανείς το επάγγελμα πρέπει να έχει ειδικεθεί στις ΗΠΑ μέσα από το κανονικό σύστημα. Ίσως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Καλό θα ήταν να απευθυνθείς στο αντίστοιχο forum του greekmeds.gr εκεί θα βρεις άτομα που να γνωρίζουν να σου απαντήσουν.

      Delete
  27. Ο βαθμός πτυχίου μετράει σε καμιά χώρα ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι από όσο γνωρίζω

      Delete
    2. Σε ευχαριστω ...

      Delete
  28. καλησπερα, καταρχας να σε ευχαριστησω κι εγω για τις πολυτιμες συμβουλες που δινεις. ειμαι στο δευτερο ετος, ενδιαφερομαι πολυ για ειδικοτητα στις ΗΠΑ και σκεφτομαι να δωσω το step 1 μετα το τεταρτο ετος. πιστευεις πως χρειαζεται να αγορασω απο τωρα καποια απο τα review books που παραθετεις για να αρχισω διαβασμα με μερικη απασχοληση; επιπλεον σκεφτομαι να αγορασω βιβλια μονο για τις εξης κατηγοριες: pathology, microbiology, pharmacology και biochemistry και στη συνεχεια το FA. πιστευεις οτι θα με καλυψουν; ποιο βιβλιο απο καθε μια απο τις παραπανω κατηγοριες που ανεφερα πιστευεις οτι αξιζουν περισσοτερο; ευχαριστω παρα πολυ εκ των προτερων!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημερα, καταρχάς θα σου συνιστούσα να βάλεις ένα συγκεκριμένο πλάνο διαβάσματος (πχ πάρε μια απόφαση για το ποιον μήνα του τετάρτου έτους θα δώσεις και υπολόγιζε να ξεκινήσεις το εντατικό διάβασμα το πολύ ένα χρόνο πριν). Το πλάνο σου δηλαδή να είναι συγκεκριμένο και να μην είναι τόσο μακροχρόνιο γιατί είναι ψυχοφθόρο. Από εκεί και πέρα εσύ μπορείς να πάρεις τα βιβλία και να διαβάζεις τα αντίστοιχα κεφάλαια με αυτά που κάνεις στη σχολή για να εξοικειώνεσαι με τη γλώσσα αλλά και με το περιεχόμενο τους. Pathology-> rapid review, Microbiology-> Microbiology made ridiculously simple, Pharmacology-> Lipincott's, Biochemistry-> Lipincott's.

      Delete
  29. καλησπερα και απο μενα!θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με το πτυχιο των αγγλικων εαν παιζει καποιον ρολο.Δηλαδη πρεπει να εχεις proficiency για να παρεις μερος στις εξετασεις ή το μονο που τους ενδιαφερει ειναι τα step απο usmle?Προσωπικα δεν εχω καποιο πτυχιο αγγλικων ουτε lower διοτι απλα δεν εδωσα τις εξετασεις αλλα παρακολουθησα τις ταξεις.γνωριζω πολυ καλα αγγλικα ομως και δεν εχω θεμα κατανοησης!Ευχαριστω εκ των προτερων!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα, όχι δεν απαιτείται πτυχίο γλώσσας.

      Delete
  30. καλησπέρα και απο μενα!! είμαι στο 4ο ετος και σκεφτομαι να δωσω και εγω αλλα φοβαμαι πως εχω καθυστερησει...πια η αποψη σας??επιπλεον θα μπορουσες να μας εξηγησεις λιγο τα γραφειοκρατικά??

    ReplyDelete
  31. Καλησπέρα, όχι δεν έχεις καθυστερήσει. Το θέμα είναι να δομήσεις το πρόγραμμα σου ώστε να τα καταφέρεις. Όσον αφορά τα γραφειοκρατικά δες http://www.usmle.org/

    ReplyDelete
  32. Γεια σας. Είμαι στο 5ο έτος της Ιατρικής και σκοπευώ να έχω ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μου ως προς τα μαθήματα μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, μιας και στην σχολή μας τα μαθήματα ειναι συμπυκνωμένα στα πρώτα 4 έτη και στα 2 τελευταία κάνουμε μόνο κλινική άσκηση. Ξεκινώντας το διάβασμα για το Step 1 τον Οκτώβρη πιστεύετε ότι θα μπορώ να δώσω το Σεπτέμβριο του 2017? Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω κάθε πότε υπάρχουν εξετάσεις για το Step 1 στην Ελλάδα?

    ReplyDelete
  33. καλησπέρα! τώρα μπαίνω στο 3ο έτος και σκέφτομαι να ξεκινήσω σιγά σιγά διάβασμα για το step 1. Πέρα από το first aid τι ακριβώς περιλαμβάνει η προετοιμασία για να πετύχω ένα υψηλό score; απότι έχω ψάξει υπάρχει μεγάλη ποικιλία συγγραμάτων και τραπεζών θεμάτων...

    ReplyDelete
  34. καλησπέρα! τώρα μπαίνω στο 3ο έτος και σκέφτομαι να ξεκινήσω σιγά σιγά διάβασμα για το step 1. Πέρα από το first aid τι ακριβώς περιλαμβάνει η προετοιμασία για να πετύχω ένα υψηλό score; απότι έχω ψάξει υπάρχει μεγάλη ποικιλία συγγραμάτων και τραπεζών θεμάτων...

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. καλησπερα. Διαβαζω την σειρα kaplan του 2017, προσφατα ομως βγηκε και σειρα του 2018 ειναι ενταξει να συνεχισω να διαβαζω του 2017; διαφερουν μεταξυ τους τα βιβλια; Ευχαριστω

    ReplyDelete
  37. δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις αν έχεις ήδη αρχίσει...

    ReplyDelete
  38. Χαίρεται και απο εμένα.τα βιβλία που κυκλοφορούν σε pdf είναι τα ίδια με τα κανονικά;μπορούμε να διαβάσουμε απο αυτά;ευχαριστώ

    ReplyDelete
  39. καλησπερα! πολυ χρησιμες οι συμβουλες ολων...ηθελα να ρωτησω αν το να δωσεις τις εξετασεις μολις τελειωσεις την σχολη τον επομενο χρονο( δεδομενου οτι τελειωνεις στην ωρα σου) ειναι εφικτο και αν θεωρειται οτι εχεις καθυστερησει αντικειμενικα η εισαι οκ και τοτε? ευχαριστω εκ των προτερων

    ReplyDelete
  40. Καλησπέρα. Ξερω πως η συμμετοχη σε αυτες τις εξετασεις ειναι δυσκολη. Θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει συγκεκριμενη υλη για το step 1. Αν ναι ποια ειναι;Επισης υπαρχουν πουθενα τα βιβλια <>; Τελος δεδομενου οτι ειμαι 2ο ετος και διαβαζω στα ελληνικα αξιζει να παρω τα αντιστοιχα βιβλια στα αγγλικα ή να αγορασω κατευθειαν τα βιβλια που χρειαζονται για την προετοιμασια του usmle? θα εχω καλυφθει αν κανω το 2ο διοτι το πρωτο θα κοστισει αρκετα. Εσυ ποια σειρα βιβλιων ή ποια βιβλια ξεχωριστα προτεινεις; τελος μπορεις να μοιραστεις μαζι μας το προγραμμα διαβασματος σου;
    Ευχαριστω εκ των προτερων και καλη σου επιτυχια

    ReplyDelete
  41. Καλησπέρα! Αν έχεις καθυστερήσει να πάρεις το πτυχίο σου μπορείς να δώσεις για usmle? Επίσης για κάποιον που θα αφιερωθεί αποκλειστικά μετά το πτυχίο του στην προετοιμασία του πόσο χρόνο θα πρότεινες για κάθε step ως minimum?

    ReplyDelete